Technologie tisku se úspěšně využívá v mnoha odvětvích a významným způsobem se uplatňuje také v potravinářském průmyslu. Tisk na jedlý papír je toho jasným důkazem. Využívá se zejména v oblasti cukrářské výroby. Přemýšleli jste někdy nad tím, jakým způsobem se vyrábí jedlé bankovky nebo dorty s fotografiemi? Tisk na jedlý papír je dnes natolik rozšířený, že se do něho můžete pustit i sami. Stačí mít kvalitní inkoustovou tiskárnu a speciální inkousty s potravinářskými barvami.
Chcete tisknout na jedlý papír? Stačí vám k tomu nová inkoustová tiskárna, do které je ale třeba koupit náplně se speciální potravinářskou barvou.
První „jedlé“ výtisky vznikly v 80. letech
Tisk na jedlý papír není žádnou novinkou, v potravinářství se úspěšně využívá již desítky let. Počátky technologie tisku sahají až do 80. let minulého století, kdy se začal prosazovat tisk na rýžový papír. Vůbec první patent pro inkoustový tisk na jedlý papír byl vydán v roce 1981, a to pro americkou společnost Keebler Company. Žádost o patent tehdy podal George J. Krubert, který podrobně popsal metodu formátování a tisku na potraviny.
Inkoustová tiskárna na jedlý papír
Pro tisk na jedlý papír se využívají inkoustové tiskárny doplněné o kazety se speciální potravinářskou barvou. Laserové tiskárny se pro tisk na potraviny nepoužívají. Možná vás překvapí, že se v současné době uplatňují pro tisk na jedlý papír nejen speciální typy inkoustových tiskáren, ale i ty klasické kancelářské.
Oblíbené jsou například tiskárny od výrobce Canon z řady Pixma, které podporují i papíry s vysokou gramáží a jsou zkonstruované pro tisk kvalitních fotografií. Pokud se rozhodnete inkoustovou tiskárnu používat pro tisk na jedlý papír, nikdy byste ji neměli použít v kombinaci s běžnými originálními inkousty Canon. Pro tisk na jedlý papír se však používají také inkoustové tiskárny od dalších výrobců, například Epson či Samsung. Od prvního tisku musí být v tiskárně použity náplně s potravinářskými barvami, aby nehrozilo riziko kontaminace běžnou barvou, která by při požití mohla způsobit zdravotní potíže.
Bez čisticích náplní se neobejdete
Pokud byste se chtěli pustit do domácího tisku na jedlý papír, budete si muset kromě speciálních náplní s potravinářskou barvou pořídit i čisticí kazety. Jedním z neduhů inkoustových tiskáren je riziko ucpávání trysek při delší odstávce zařízení. Při používání potravinářských inkoustů ale dochází k zasychání barvy výrazně rychleji. Proto budete muset provést vyčištění tiskové hlavy s využitím speciální čisticí sady pro tiskárny na jedlý papír už v případě odstávky delší než 3 dny.
Z čeho se jedlý papír vyrábí a jaké druhy existují
Běžné typy jedlého papíru se vyrábí ze škrobu (může být bramborový, kukuřičný i rýžový), sladidla a oleje. Papír je tak silnější, neprůsvitný a málo ohebný. Kromě standardního jedlého papíru existují i další typy podkladů pro jedlé tisky, oblíbený je například fondánový papír. Je sněhově bílý, dobře tvarovatelný a velmi silný. Kvalitativně je mnohem lepší než standardní jedlý papír. Pro jedlý tisk se využívá i tzv. icefrosting, dekor papír či chocodekor, jehož hlavní složkou je kakaové máslo a cukr.
Pokud se věnujete domácímu pečení dortů či jiných cukrářských výrobků, inkoustovou tiskárnu upravenou pro tisk na jedlé papíry bezpochyby využijete. Rozhodně ale nepoužívejte tiskárnu, kterou jste doposud využívali pro klasický tisk. Nákup kvalitních originálních či alternativních tonerů jí jenom prospěje, pro potisk jedlého papíru si však pořiďte úplně novou – doposud nevyužívanou – inkoustovou tiskárnu.
Vyberte si kvalitní náplň podle značky tiskárny!
Zdroj fotografií: Depositphotos.com